Barkodlu Stok Takip Programının Detayları
Depo yönetiminin ya da ürün stok takibinin yapılması özellikle büyüme gösteren firmalar için oldukça meşakkatlidir. Bu nedenle de barkodlu stok takip programı günümüzde en çok tercih edilen kurtarıcı programların arasında yer alır. Norman Joseph Woodland tarafından bulunan barkod sistemi artık işletmeler ve firmalar tarafından yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Stok sayımlarının yapılması, ürünlerin miktarının kontrol ve organize işlemleri için de ihtiyaç duyulan bir sistemdir.
Bu yazımızda sizlere barkodlu stok takip programının detaylarından ve nasıl yapıldığından bahsettik. Aynı zamanda barkodlu stok takip programını kullanarak bir firmanın ne denli gelişim gösterebileceğini de görebilmeniz mümkündür.
Barkodlu Stok Takip Programı Nedir?
Market işletmelerinde ya da ürün satışı gerçekleştiren firmalarda depo denetimi, ürün stok takibi oldukça önemlidir. Bir üründen ne kadar kaldığını öğrenebilmek amacıyla, barkodlu stok takip programı oldukça kullanışlıdır. Firma bünyesinde üretilen tüm ürünlerin sisteme girilmesi sayesinde satışı yapılanlardan elde kalan ürünlere kadar denetim sağlanabilir. Üreticilerin zamandan tasarruf edeceği ve kar elde edebileceği barkodlu stok takip sistemi oldukça pratiktir.
Barkod sistemi ile barkotladığınız ürünleri el terminali aracılığı ile sayımını yapabilir, sisteme kaydedebilirsiniz. Sonrasında ise hatasız bir şekilde stokl sayımınızı barkodlu stok takip programları üzerinden gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Genel anlamda barkod sistemi ile stok takip sürecini oldukça kısa bir süre içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Barkodlu Stok Takip Programı Nasıl Yapılır?
Yeni bir stok yönetimi yazısında barkodlu stok takip programını ele alan Dünya Gazetesi, artık bu programların dünya çapında kullanıldığını belirtir. Buna bağlı olarak da pek çok firma ve şirket barkodlu stok takip programının nasıl yapıldığını merak eder. Her firma kendine özgü bir algoritmaya sahip olan stok takip programı kullanabilir. Üstelik bulut tabanlı olan programlarda kurulum ihtiyacı olmaması en çok tercih edilenler arasında yerini alır. Etkili ve doğru bir stok takibi açısından da barkodlu sistemler en gelişmiş teknolojiye sahiptir.
Ürünlerin satın alma sürecinden üretim, satış, dağıtım ve etiketleme gibi çeşitli iş sürecine kadar takip gerçekleştirilir. Bunun için barkodlu stok takip programları birbirinden bağımsız yazılımlar ile yapılır. Ayrıca bu tür yazılımlara entegre edilebilecek daha farklı nitelikler de bulunur. Fatura takibi, gelir-gider ya da hesap takibi, raporlama ve online tahsilat gibi bilgiler de depolanabilir.
Web tabanlı olan ve ücretsiz sunulan stok takip programları kullanılsa da, bu tür programlar kısıtlı bir işlem olanağı sunar. Bu nedenle işlemin sürdürülebilirlik özelliği açısından profesyonel bir yazılım oluşturulması barkodlu stok takip sürecinin gerçekleştirilebilmesi için en doğrusudur.
Stok Takip Programları Nelerdir?
Stok takibi denildiğinde akıllara birçok farklı envanter türü gelir. Bu envanterleri sizlere aşağıda maddeler halinde belirttik.
- Satın alınan parçalar
- Hammadde niteliğindeki ürünler
- Montaj için bekleyen bileşenler
- Doğrudan ürünle olmayan tamamlayıcı mallar, aletler, malzemeler
- Dağıtım stoğuna dahil olan ürünler
- Bakım, onarım ve servis parçalarının stokları
- İşlenmiş mamul veya parçalar
- Yarı işlenmiş parçalar
Belirtmiş olduğumuz ürünlerin barkodlu sisteme kaydının yapılması ile takip programında kontrolü sağlanır. Tüm envanterler için basit ara yüze sahip stok takip programı tercih edebilirsiniz. Özellikle de bulut tabanlı olan stok takip programlarında herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymadan kullanım söz konusudur. Google verilerine göre de büyük işletmelerin %95’i barkodlu stok takip sistemini kullandığı biliniyor. Buradan da anlaşılacağı üzere stok takip programlarının sağlamış olduğu avantajlar bakımından talebi de her geçen gün artış gösterir.
İşletmelerin barkodlu sistemlere geçiş yapabilmesi için gereken ekipmanlar nelerdir?
Barkodlu stok ve satış sistemlerine geçiş için öncelikle işletmelerin envanterlerinde sayı ve çeşit olarak fazla ürün bulunması gerekmektedir.Özellikle fabrika , şubeli işletme , toptan ve perakende ürün satışı yapılan işletmelerde barkodlu stok takip programları ile beraber barkodlu sistem donanımlarının da kullanılması barkodlu stok takip programlarının stabil olarak çalışmasını sağlayacaktır.Sistem içerisinde genellikle kullanılan donanım ürünleri şunlardır:
- Barkod Yazıcıları
- Barkod Okuyucular (Fabrika veya büyük deposu olan işletmelerde kablosuz barkod okuyucu modelleri)
- Dokunmatik AIO Monitör yada Bilgisayarlar
- Bilgisayar bağlantılı elektronik terazi (Tartım yapılarak depolardan ürün çıkışı sağlanan işletmeler için geçerlidir)
Satissistemi ile Barkodlu sistemlere ve donanım ürünlerine sahip olun!
Satissistemi.com ile barkodlu satış sistemlerine ve sistem donanım ürünlerine ( barkod yazıcılara , barkod okuyuculara) avantajlarla sahip olabilir,işletmenizi bir adım öne geçirebilirsiniz.